Fjortondagarsbilden #10 – husens dragningskraft

Nu är jag så dödligt less att titta på mina bilder från Åre att jag måste vila från dem ett tag. Mellan influensa och jobb är det dessutom de enda bilder jag tagit de senaste två veckorna. Därför blir det idag en gammal bild. Den får samtidigt representera ett intresse jag skulle vilja ta upp igen, att fotografera gamla hus.

Hus, insida som utsida, har jag på ett eller annat sätt varit intresserad av så länge jag kan minnas. När jag var yngre tittade jag i timmar i IKEA-katalogen, klippte ut de möbler jag ville ha och fantiserade om hur jag skulle möblera. När jag flyttade hemifrån var möbler på loppis det bästa som fanns. Länge drömde jag om att bo på en stor gård byggd i traditionell stil, med spröjsade fönster, snickarglädje och fönster ovanför diskbänken. Aldrig kunde jag tänka mig att leva i ett hus byggt på 1900-talet. Nu bor jag i ett hus från 1949 och tycker att det är det sötaste hus som uppförts på denna jord.

På vägen har jag lärt mig lite om stil- och materialhistoria och ögonen lyser alltid upp när jag känner igen något som är från en viss tidsperiod. Men i stället för att enbart fylla mitt hem med 50-talsmöbler för att matcha utsidan, eller ha ångest över att en veranda inte passar in på ett visst hus, har jag accepterat tanken på att vi människor låter husen omsluta oss som de skydd de är. Vi bonar för vår lycka och byggnaderna kommer ofelbart att bära spår av oss och tiderna vi genomlever.

Med det sagt tycker jag ändå att det ofta renoveras i onödan, jag är väl inte ens själv helt oskyldig till sådana tillgrepp. Men ut och titta på hus hörni, de är en underbar källa till vår historia! Kanske borde jag skriva mer om detta? Känner mig lite sugen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Du kan när som helst begära att få kommentaren raderad. Obligatoriska fält är märkta * - OBS! Har haft lite krångel med captcha/säkerhetsfrågan. Jag jobbar på detta men fungerar det inte att skicka en kommentar, prova att ladda om sidan så att en ny captcha-fråga laddas.

tjugo − tretton =