Kyrkoupplevelsen

När jag reser, till nya och gamla platser, försöker jag alltid titta in i en kyrka. Det är en upplevelse på flera sätt. Berättelsen finns i arkitekturen, den finns i kyrkan som en symbol för ett nästan obegripligt genomsyrande kulturarv, i andrummet som en plats för reflektion och vila från bruset utanför. Även för mig som icke bekännande kristen betyder kyrkan mycket. Det kan vara ett landmärke som syns milsvida, ofta byggd på en höjd. Det kan vara en trädgårdsnjutning en kväll i juni när syrenerna blommar eller när de första lökarna börjar gro på kyrkbacken. Det lilla frikyrkokapellet långt ute på landet som numer används som samlingslokal för byföreningen var en gång en symbol för kampen för religionsfrihet och vägen till demokrati.

Det är en plats att minnas på, en plats att lyckönska på. Att upptäcka kryptan i katedralen i Paderborn, att se Newtons grav i Westminister Abbey, att kämpa sig uppför alla trappor i Kölnerdomens torn, att sitta i en liten stavkyrka i Jämtland, att se upp på det fantastiska rosettfönstret i Trondheim, ja, att köra förbi den stolt rosa hemmakyrkan på väg hem från jobbet … Alla dessa kyrkoupplevelser samlar anknytningen till historien. Kyrkan som idé och institution har så många olika utgångspunkter och trots att jag ogillar mycket som religion medför kan jag inte låta bli att älska kyrkobyggnaden.

När jag skriver detta brinner Notre Dame i Paris och jag fylls av samma känsla av förlust som när stadsarkivet i Köln rasade in, som när jag hörde talas om hur IS sprängde sönder tusentals år gamla kulturarv i Syrien, som när människor medvetet eller omedvetet förstör sådant vi kan lära oss av inför den framtid vi vill bygga.

Nutiden känns ofta övermäktig och vi behöver vår historia för att se sammanhangen och strukturerna som kan leda oss framåt. Därför känns förlusten av en byggnad som Notre Dame extra mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Du kan när som helst begära att få kommentaren raderad. Obligatoriska fält är märkta * - OBS! Har haft lite krångel med captcha/säkerhetsfrågan. Jag jobbar på detta men fungerar det inte att skicka en kommentar, prova att ladda om sidan så att en ny captcha-fråga laddas.

fyra × ett =