Rymdopera som berör – Ancillary Justice av Ann Leckie

Tänk dig att du är ett enormt rymdskepp. Skeppet är din kropp och ditt medvetande uppfyller alla dess delar. Tänk dig sedan att ditt medvetande också innefattar ett antal mänskliga kroppar. Varje kropp är en del av dig, vet vad som händer, vet hur besättningen mår, kan läsa deras temperatur, hjärtrytm, hormonnivåer. Du kommunicerar med din kapten, dina officerare, med andra skepp, med rymdstationer. Ditt medvetande är en koloss av information och du har förmågan att hantera den. Hela tiden medveten.

Tänk dig sedan att ditt skepp och dina kroppar dör, alla utom en. Allt du är måste nu hanteras av en enda ömtålig varelse. Du har inte längre tillgång till ditt ofantliga nät av informationsuppsamling. Din hjärna skulle inte kunna processa det i alla fall.

Det är förutsättningen för Ancillary One Esk, eller Breq, som helt plötsligt tvingats bli självständig. I ett rymdimperium som utvidgar sig genom erövringskrig och assimilering av kulturer är hon nu en individ som alla andra. Fast ändå inte. I sitt medvetande är hon fortfarande ett skepp. Hennes kropp har behov som måste uppfyllas för att överleva, har känslor som måste hanteras, samtidigt som hon drivs av något så oresonligt som hämnd mot den som dödade henne.

061016-DSC_0217.jpg

Den här berättelsen är speciell på flera sätt. Imperiets kultur, och därigenom även dess språk, dikterar att människor inte definieras av ditt kön. Därför har författaren valt att benämna alla karaktärer som hon. I början hade jag svårt att ta till mig detta. En naturlig följd av ordvalet blev att jag tänkte på alla karaktärer som kvinnor. Men allt eftersom historien fortskred genomgick min mentala bild av karaktärerna en intressant resa. Eftersom det inte fanns något som definierade dem annat än deras ord och handlingar blev de formade av det, och bara det. De blev könlösa individer med starka personligheter.

Kulturen i Breqs värld är omslutande. Som läsare är du hela tiden medveten om att den finns där. Ett totalitärt styre med många lokala kulturer och språk, en enorm smältdegel. Kanske är det olikheterna med min egen kultur som gör att denna främmande värld känns så tjock, så offensiv. Men Breq är nyckeln, hon rör sig i samhället med flera tusen års erfarenhet i ryggen. I och med att hon vet så mycket, har kunnat observera den värld hon befinner sig i under så pass lång tid, blir hon en trygghet för mig som läsare.

Boken är den första av tre, och kanske borde jag läst alla innan jag gav mig på en recension. Men berättelsen är för speciell för att låta bli att uppmärksamma den direkt. På några ställen har Leckies sätt att bygga världar blivit jämförd med allas går guru Ian M. Banks, men jag håller inte riktigt med. Det jag ofta saknat i Banks berättande är det personliga, då han är så fokuserad på att ta upp de stora filosofiska problemställningarna i den värld han målar upp. Där Banks misslyckas levererar Leckie. Breqs pesonlighet berör och hennes tidigare stora medvetande gör att hon besitter en vishet som kommer från karaktären och inte berättarens betraktelser. Ett mycket fyndigt drag av Leckie. Ingenstans känns det som att läsaren blir skriven på näsan, trots att informationen om denna värld bara rullar över en i stora vågor.

Hon har bara en kropp, men Breq är fortfarande en artificiell intelligens. Hon låter sina känslor få finnas där även om hon inte visar dem utåt – hon accepterar sin kropps mänsklighet. Men inom sig har hon hela tiden en underliggande sorg över vad hon inte längre är. Stympad, men med ett orubbligt mål i sikte, bär hon oss vidare.

Tips: Följ Ann Leckie på Twitter, hon ber inte om ursäkt för sig själv.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Du kan när som helst begära att få kommentaren raderad. Obligatoriska fält är märkta * - OBS! Har haft lite krångel med captcha/säkerhetsfrågan. Jag jobbar på detta men fungerar det inte att skicka en kommentar, prova att ladda om sidan så att en ny captcha-fråga laddas.

3 − ett =