Det är ju jag! – Om självbild och självporträtt

När jag ser bilder av mig själv känner jag mig ofta lite lurad. Så där ser jag ju för sjutton inte ut! Men ens självbild är ju oftast lite vriden åt det ena eller andra hållet, trots spegelns hjälp. Jag tänker på Helene Schjerfbecks självporträtt som genom åren blev allt mer diffusa och kanske hellre visade hennes själsliga tillstånd än hennes faktiska utseende? Fotografier på mig visar sällan hur jag mår inuti, men oavsett humör vid fototillfället kan en bild på en Linnéa som ler göra mig glad. Av samma anledning brukar jag försöka le åt mig själv i spegeln när det känns tungt. För att lappa ihop diskrepansen i min självbild har jag företagit mig att ta fler självporträtt. De flesta av er har säkert full koll på selfie-konsten, jag har aldrig varit särskilt intresserad. Men kanske ska jag se det som ett steg på vägen till självacceptans, för om sanningen ska fram ser jag alltid mycket bättre ut i mitt huvud än på bild! Hmm.

Fotograf Linnéa Hådén

De här bilderna är tagna i söndags på en fotoutflykt tillsammans med Rania. Det var länge sedan vi åkte iväg på en sådan nu. (Här är en vi gjorde förra året.) Vi har helt enkelt varit för upptagna på var sitt håll, men kanske ser det ut att lätta upp lite framöver så att vi kan ägna oss åt sådana roliga saker oftare. Som en självporträttsnovis hamnade jag först knappt i bild, men med lite vägledning lyckades jag till slut. De här bilderna kanske snarare kan betecknas som nästan-självporträtt med tanke på den hjälp jag fick, men nu har jag åtminstone en början.

Fotograf Linnéa Hådén

Passar din självbild ihop med bilder på dig? Vad är din relation till självporträtt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Du kan när som helst begära att få kommentaren raderad. Obligatoriska fält är märkta * - OBS! Har haft lite krångel med captcha/säkerhetsfrågan. Jag jobbar på detta men fungerar det inte att skicka en kommentar, prova att ladda om sidan så att en ny captcha-fråga laddas.

3 + sju =